Combatere buruieni monocotiledonate

Combaterea buruienilor din gradina – monocotiledonatele si erbicidele cele mai eficiente

Buruieni – informatii si sfaturi de identificare

Buruienile din gradina noastra sunt specii de ierburi nedorite, dar ele sunt foarte variate si bine adaptate la conditiile de mediu. Pentru a rezista, buruienile s-au adaptat prin particularitati biologice diferite fata de plantele de cultura, ceea ce ingreuneaza combaterea lor. Astfel, buruienile se pot inmulti prin seminte foarte multe, dar si prin rizomi, germineaza la adancimi si temperaturi mici, s-au adaptat pentru a rezista in conditii de seceta prelungita, semintele isi pot pastra pe o perioada mai lunga capacitatea de germinare, au o rezerva mare de seminte in sol si acestea pot germina esalonat, atunci cand gasesc conditii prielnice.

Unele buruieni sunt toxice pentru hrana omului si a animalelor, altele sunt plante gazda in raspandirea unor daunatori care invadeaza apoi plantele de cultura. Buruienile cresc pe terenuri cultivate sau neingrijite, de unde se raspandesc pe diferite cai. Pe suprafete mici, pot fi combatute manual. In cazul combaterii buruienilor prin folosirea erbicidelor se respecta regulile de utilizare a produsului si cele de protectie a muncii.

Vezi si: Lucrari si activitati agricole in luna martie – in gradina cu flori, in cea de legume, in sere si solarii, in livada, in vie, in apartamente si terase

Buruieni monocotiledonate:

Coada vulpii- Alopecurus myosuroides

Este o buruiana monocotiledonata, erbacee, graminee, anuala. Planta se dezvolta sub forma de tufa pe soluri mijlocii spre grele, bogate in calciu, umede. Germineaza toamna, la adancimea de 10 cm. Cotiledoanele sunt lungi, cu limbul ingust, fine, rasucite la varf, glabre, la baza de un verde inchis spre violet. Frunzele adevarte sunt lineare, inguste, taioase la margini, glabere, cu ligule lungi. Tulpina este inalta pana la 50 cm, Florile sunt spicule monoflore grupate pe spice lungi pana la 8 cm si subtiri, colorate intr-o nuanta rosiatica. Infloreste in luna iunie si face 50-400 de seminte. Se combate cu erbicidele: Agil 100 EC, Betanal expert, Equip, Galigan 240 EC, Kerb 50 W, Principal.

Costrei-Sorghum halepense, buruiana monocotiledonata, foarte daunatoare.

Este o planta erbacee, graminee, perena, ce creste pe glob in toate zonele tropicale si subtropicale, unde clima este calda, umeda si se inmulteste prin seminte si rizomi. Se intalneste frecvent in tara noastra in campii sub denumirea de belengher, balur, marariu, uler, pais, vulpoaica, dughie, strigoaica. Creste pe solurile nisipo-lutoase. Dezvolta numerosi rizomi cu noduri ce prezinta muguri pentru a se dezvolta o alta planta pe cale vegetativa.

Costreiul are frunzele lungi, lineare, cu nervura mediana deschisa la culoare, spre alb, cu marginile zimtate. Teaca este neteda, iar limbul primei frunze este lat de 5 mm, de un verde intens. Tulpina plantei este erecta, glabra, cu noduri paroase, inalta pana la 1-1,5 m. Florile sunt grupate in spiculete fertile cu peduncul lung, paros si spiculete sterile cu peduncul scurt, glabru, paniculul piramidal ramificat este de 15-20 cm lungime si are perisori rosii, cu ramuri lungi, erecte. Erbicide recomandate: Accent 75 WG, Equip, Principal, Titus Plus, Gat Motion 4SC.

Hirusor – Poa annua.

Este o buruiana monocotiledonata, erbacee, anuala, are frunzele fine, se amesteca in gazon, dar se deosebeste prin cresterea in smocuri si prin frunzele putin mai late. Este o planta iubitoare de sol umed si fertilizat, bogat in azot. Aceasta buruiana strica aspectul gazonului dandu-i un aspect de gazon neintretinut.

Radacina plantei este firoasa, subtire. Paiul este inalt de 5-25 cm si formeaza tufe ramificate. Din nodurile bazale ale paiului se formeaza radacini. Frunzele adevarate sunt lineare, subtiri, verzi-lucioase, cu o ligula albicioasa, de 2 mm si cu varf ascutit. Frunzele tinere sunt plisate dupa nervura mediana. Floarea este din spiculete mici, ovale , alungite, poliflore (pana la 7), in panicule laxe de 8 cm lungime. O planta produce in medie 450 de seminte. Nu rezista la caldura verii, dar pana atunci produce multe seminte din care reapare toamna sau primavara, in perioadele mai umede si racoroase. Germineaza aproape intregul an si rasare imediat dupa ploaie.

Se poate elimina din gazon manual prin smulgere sau prin scarificare si aerare, curatandu-se si resturile uscate. Erbicidele folosite in combaterea acestei buruieni des intalnita in gradina sunt: Adengo 465 SC, Betanal Expert, Equip, Fusilade Forte EC,Galigan 240 EC, Pantera 40.

Iarba barboasa-Echinochloa crus-galli, numita si mohor lat

Este o buruiana monocotiledonata, anuala, graminee, puternic infratita, iubitoare de caldura. Prefera solurile umede, bogate in humus, luto-nisipoase, cu multe substante hranitoare. Paiele sunt drepte sau geniculate de la baza, lungi intre 30-100 cm, prezinta noduri cu aglomerari de perisori.

Are frunzele mai late, lineare, de culoare verde inchis spre verde-gri, cu nervura mediana alba si lata. La baza frunzelor se dezvolta cateva randuri de perisori, nu prezinta ligule. Floarea este lunga de 2-3 mm si are forma de spiculete unifore, dese, insirate pe axul principal in pseudospice alterne sau fata in fata. Arista de la glumela inferioara este lunga sub varf. Infloreste din iunie pana in octombrie. Perioada de germinare incepe odata cu caldura verii.

Se combate cu erbicidele: Adengo 465 SC-erbicid sistemic ce este preluat radicular si foliar, Dual Gold 960EC-se aplica preemergent, Fusalide Forte, Kelvin Top, Kerb.

Iarba vantului- Apera spica-venti, buruiana monocotiledonata, perena, erbacee, graminee, paniculata.

Iarba vantului creste cu infratire puternica mai ales toamna si formeaza tufe dese. Este o planta iubitoare de soluri usoare, racoroase, indicatoare a lipsei calciu din sol. Frunzele adevarate sunt lineare, aspre, plate, fara stipule. Paiele sunt drepte sau geniculate, ajungand pana la inaltimi de la 30 la 120 cm. Floarea este sub forma de spiculete monoflore, formata pe panicule mari, rare. Infloreste in lunile iunie- iulie si face in medie 2000 de seminte la o planta. Germineaza toamna, mai rar primavara, in soluri umede, la adancime de 1 cm si are nevoie de lumina.

Erbicide folosite in combaterea acestei buruieni sunt: Equip, Fusilade Forte, Pantera, Roundup, Sekator Progress.

Meisor- Digitaria sanguinalis

Buruiana monocotiledonata, anuala, din fam. Paniceae, joasa, cu tije ramificate si frunze lamelare, fine sau cu perisori. Este o graminee iubitoare de caldura si are frunzele si florile de la varf colorate in verde spre rosu-violet. Creste bine pe solurile bogate in substante nutritive, fara calciu, fine, nisipoase. Se dezvolta foarte repede in perioada caniculara a verii, dar e sensibila la udarile adanci si rare. Paiul este culcat, tarator, apoi geniculat, cu noduri paroase, inalt de 30-40 cm.

Frunzele adevarate au limbul fin, lucios, puternic paros la baza, prins intr-o teaca paroasa, cu ligule de 2mm lungime. Floarea este formata din spiculete grupate cate doua la calcaiele rahisului, cu pedunculi de lungimi diferite, in panicule lungi pana la 10 cm. Germineaza la inceputul verii. Infloreste pe tot parcursul verii. Meisorul poate fi eliminat prin smulgerea plantelor pana sa faca seminte sau prin erbicidare totala.

Erbicide folosite in combaterea meisorului: Adengo 465 SC, Dual Gold, Fusilade Forte, Galigan 240 EC, Kelvin Top, Kerb.

Mohor- Setaria glauca.

Este o buruiana monocotiledonata, erbacee, graminee, anuala, de clima subtropicala ce se dezvolta in tufe rare si se inmulteste usor prin seminte, producand intre 400-800 de seminte/planta. Germineaza primavara devreme, in special in solurile bogate in substante hranitoare, usoare.

Frunzele adevarate sunt lineare, late, verzi-albastrui, cu striatii albe la mijloc. La teaca, in loc de ligula, s-a dezvoltat o coroana de perisori. Frunzele batrane sunt de un verde intens, lucioase, ascutite, iar cele tinere sunt rulate. Tulpinile sunt sub forma de paie, ce se ramifica la baza si pot ajunge de inaltimi intre 10 pana la 40 cm. Florile sunt grupate in inflorescente scurte, in pseudospic cilindric simplu, cu spiculete uniflore, fara ariste, cu perisori lungi, in jurul spiculetului. Infloreste din iulie pana in septembrie. Germineaza primavara devreme.

Erbicidele folosite in combaterea mohorului sunt: Adengo 465SC, Dual Gold 960 EC, Equip, Fusilade Forte, Pantera.

Mohor verde-Setaria viridis.

Este o buruiana monocotiledonata, graminee, cu tufa rara, anuala, formeaza un pseudospic. Are aceeasi nuanta de verde ca iarba. Creste pe solurile sarace in calciu din zonele calde, bogate in substante nutritive.

Frunzele adevarate sunt lineare, lucioase, late de 4-10 mm, ascutite la varf, cele tinere sunt rulate, cu teaca glabra si o coroana de perisori formati din modificarile ligulelor. Paiul este subtire, lucios, geniculat la baza, inalt intre 15-60 cm. Floarea este sub forma de spiculete uniflore, paroase, verzi-galbui, lineare, grupate in pseudospice care sunt mai inalte decat frunza superioara ajunsa la dezvoltarea sa maxima. Infloreste vara pana la inceputul toamnei si face intre 400 si 800 de seminte. Germineaza in perioada calda, odata cu inceputul verii.

Erbicide folosite in tratamentele chimice: Equip, Fusilade Forte EC, Merlin Duo, Pantera, Tomigan.

Obsiga secarii-Bromus secalinus.

Este o buruiana monocotiledonata, semincera anuala sau hibernala ce dezvolta o tufa ramificata si bogata. Creste in special pe solurile bogate in azot, lutoase, de pe marginea canalelor, in zonele stalpilor de inalta tensiune, a hidrantilor, de unde vantul le raspandeste semintele in terenurile cultivate.

Frunzele adevarate au o lungime de 10-15 cm, lineare, cu limbul usor spiralat, teaca neteda si inchisa, ligule mici, zimtate. Paiul este rigid, cu perisori foarte mici si rari in zona nodurilor, inalt de 30-100 cm. Floarea este formata din spiculete lunguiete, cu 8-15 flori, fiind dispuse in panicule rasfirate. Cand semintele sunt dezvoltate, paniculele atarna, iar glumele inferioare se ruleaza la maturitate. Germineaza in perioada toamna – primavara. Plantele care au germinat toamna infloresc din aprilie–mai. Plantele rasarite primavara, infloresc toamna. Face intre 800 si 1600 de seminte per planta.

Erbicide folosite in tratamentele chimice: Equip, Fusilade Forte, Galigan 240 EC, Merlin Duo, Pallas 75 WG, Tomigan 250 EC.

Odos- Avena fatua

Buruiana monocotiledonata ce seamana cu ovazul culivat si este o planta graminee paniculata. Odosul, numit si ovaz salbatic, este o planta iubitoare de soluri grele, bogate in calciu, argiloase, lutoase, racoroase pana la umede. Paiele au o inaltime intre 50-120 cm. Frunzele adevarate sunt de un verde-inchis, lineare, cele tinere sunt rulate. Primele frunze se dezvolta fara stipule. Limbul si teaca prezinta perisori la baza, dar frunzele sunt glabre. Florile grupate in panicul cu spiculete cu cate trei flori. Infloreste in lunile iunie-august. Germineaza si de la o adancime de 20 cm, primavara.

Se combate cu erbicidele:Adengo,Betanal Expert,Equip,Fusilade Forte,Galigan, Kerb.

Pir gros

Denumire stiintifica Cynodon dactylon, buruiana monocotiledonata, graminee, perena, care isi dezvolta stolonii si se indeseste intr-un covor compact. Se dezvolta in toate tipurile de sol, prefera zonele secetoase. Tulpinile cu flori sunt inalte pana la 30 cm, iar cele care sunt taratoare pe sol dau radacini adventive din noduri, dezvoltand noi plantule. Frunzele adevarte sunt linerare, au limbul glabru, scurt, cu teaca paroasa. Florile sunt dispuse digital in spiculete (pana la 7). Infloreste spre sfarsitul verii pana toamna. Germineaza din primavara pana la inceputul verii, pana la 20 cm adancime.

Erbicide cu care se combate:Agil 100EC,Centurion Plus,Equip,Fusilade Forte EC,Pantera.

Pir tarator-Agropyron repens

Buruiana monocotiledonata, erbacee, graminee, perena, joasa, foarte invaziva, cu frunze lamelare. Pirul tarator creste de la zona de campie pana in zona montana inferioara, fiind intalnit pe terenuri cultivate si necultivate, fanete, pajisti, paduri, coaste aride, marginea drumurilor, livezi, gradini, tufisuri. Prefera pamantul nisipos sau argilos si dezvolta un rizom tarator, stolonifer, ramificat, de culoare alb-galbuie, lung pana la 1-2 m, care prezinta noduri la intervale, pe care se formeaza radacini noi. Paiul este drept, neted, rotund, de la 20 cm pana la 100 cm inaltime.

Frunzele adevarate sunt lungi, cu o latime in jur de 5 mm, canelate, putin rulate, prinse intr-o teaca neteda, cu ligula foarte scurta. Florile sunt grupate in spice mici, cu spiculete pana la 8 flori, dispuse pe doua randuri pe rahis. Infloreste vara si face de la 50 pana la 1000 de seminte. Germineaza primavara, chiar si la 20 cm adancime. Este una dintre cele mai agresive buruieni din gradini si culturi deoarece este foarte rezistenta si, prin rizomii ramificati, invadeaza terenurile saracindu-le de substantele hranitoare. In combaterea manuala a pirului se scot cat mai multe radacini cu rizomi si se distrug.

In tratamentele chimice si se poate folosi unul dintre erbicidele total sistemice, deoarece erbicidele selective nu elimina buruiana decat pe moment. Erbicide folosite in combaterea acestei buruieni: Agil 100 C, Centurion Plus, Equip, Fusilade Forte, Pantera 40 EC.

Recomandare: Buruieni dicotiledonate – Informatii despre identificare, combatere in gradina sau in camp si control eficient

sursa foto: http://www.pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *