Fasole – generalitati
Fasolea comuna ( Phaseolus vulgaris) este o planta erbacee, anuala, termofila, originara din America Centrala si America de Sud. Fasolea se cultiva pe mari suprafete, fiind folosita atat pentru pastaile verzi fara seminte, cat si pentru semintele bogate in proteine.
Fasolea cultivata pentru pastai are pastaile lungi, carnoase, fara ate. Radacina fasolei este pivotanta, bine dezvoltata, lunga pana la 30 cm, cu ramificatii laterale lungi si subtiri pe care se dezvolta nodozitati produse de bacteriile Rhizabium leguminosarum, ce traiesc in simbioza cu planta si fixeaza azotul atmosferic. Tulpina este subtire, numita „vrej”, scurta la fasolea oloaga si lunga peste 2-4m la cea cataratoare, volubila. Limbul frunzelor este compus din trei foliole mari, cu perisori aspri. Florile albe, verzui, rosii, violet, sunt grupate in raceme laxe de tipul 5 si se deschid intai cele de la baza.
Inflorirea se face treptat spre varf si dureaza 10-25 de zile, polenizarea este autogama. Fructul se numeste pastaie pubescenta, lunga pana la 22 cm, cilidrica sau plata. Cand boabele ajung la maturitate, pastaia se usuca. Samanta este sub forma de boabe reniforme, lucioase, coloritul lor difera dupa soiul din care fac parte.
Fasole – compozitie si proprietati benefice asupra organismului
Este o planta bogata in vitaminele B1, B2, C, K, acid folic, potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor. Prin valoarea ridicata a hidratilor de carbon (5,8%), a sarurilor minerale si a vitaminei C (15 mg la 100g de pastai) pastaile de fasole se folosesc in fitoterapie si se recomanda persoanelor bolnave de diabet, osteoporoza, cu spasme renale, acnee si cei care sunt in convalescenta.
Pastaile contin o mare cantitate de fibre ce stimuleaza traficul intestinal, au un continut caloric scazut si un indice glicemic foarte scazut. Pastaile sunt recomandate in hrana bolnavilor de diabet deoarece ajuta la formarea depozitelor de receptori ai insulinei, fiind un adjuvant in tratamentul diabetului. Pastaile contin substante ce duc la scaderea colesterolului, diminueaza riscul de atac de cord, au rol de antiseptic renal si depurativ.
Tipuri de fasole ce poate fi cultivata
Fasolea verde este un produs des folosit in prepararea mancarurilor si se gaseste in comert in stare congelata sau conservata. Ca si in cultura fasolei pentru seminte, fasolea pastai se poate cultiva sub doua forme:
- fasole cu crestere determinata cu tulpina ramificata, scunda (Phaseolus vulgaris var. Nanus), numita fasole oloaga sau pitica, de 40-70 cm inaltime si o perioada de vegetatie scurta, de 50-51 de zile si
- fasole cu crestere nedeterminata (Phaseolus vulgaris var. Vulgaris), urcatoare, de gradina, cu tulpina inalta ce poate depasi usor 2m, volubila, sustinuta de araci.
Fasolea oloaga este foarte productiva, face pastaile late, fara ate, lungi de 15-17 cm, cu un diametru pana la 9 mm.
Soiuri de fasole pastai:
a) fasole oloaga cu pastai galbene Menuet de Buzau cu pastai galben-verzui, Aurie de Dabuleni, Ioana, Super de Moldova, Echo, Cristina, Ianka, Ecaterina, Red Rum- soi usor de cultivat care se intinde, etc;
b) fasole oloaga cu pastai verzi: Smaranda, Fantastica, Salvica-soi extrafin, Marinica-soi pitic de 35-45 cm si productiv,Pasarea, Cerasela, Elena, Fana, Olga, Cascade, Bergana, Xena, etc;
c) fasole urcatoare cu pastai galbene: Aurie de Bacau-soi foarte productiv cu pastai carnoase si suculente, Madaresti- soi semitimpuriu, Alina, cu pastaia untoasa, Lechinta, cu pastaia cilindrica; Tescana, Clujana, etc;
d) fasole urcatoare cu pastai verzi: Verdana, soi cu pastai lungi si late, Verba, Madaraseni, Grasa de Iernut, Green Steamer etc; Alte soiuri:Viola-fasole pitica cu pastai violet, Purple teepee- soi pitic cu pastai violet, Polestar-soi cu flori rosii, pastai fara ate, care se intinde; Lingua di Fucco –fasole urcatoare cu seminte pestrite si pastai gustoase; Fasole de Spania, cu pastai lungi pana la 30 cm si flori rosii, alebe sau alb cu rosu, Fasole de Lima, cu flori si pastai violete, etc.
Tehnologia de cultura
Conditii de cultura
Fasolea este o planta iubitoare de caldura. Semintele germineaza cand temperatura din sol, la adancimea de 5cm este de 9-12°C si vegeteaza bine la temperaturi de 20-25°C. Cand temperaturile cresc peste 25°C, planta sufera fiind afectata dezvolvarea sa mai ales in perioada de inflorire. Fasolea este o planta foarte pretentioasa la intensitatea luminii zilei, mai ales in perioada de vegetatie. Seceta scade perioada infloririi si afecteaza productia.
Fasolea se cultiva pe soluri permeabile, afanate, de textura mijlocie, bine drenate. In culturile situate pe soluri reci plantele de fasole se dezvolta greu si sunt putin rezistente in fata bolilor. E bine ca terenul sa fie ferit de vant puternic. In spatii mici se poate cultiva si in ghivece. Fasolea vegeteaza bine pe solurile cu un pH intre 5,5 si 7,5.
Fasolea are nevoie de o umiditate crescuta de la insamantare pana la rasarire, apoi mai moderata, fiind rezistenta la seceta in prima parte de vegetatie. Atat in perioada de inflorire, cat si dupa aceasta perioada, planta are nevoie crescuta de apa pentru a putea lega pastaile si dezvolta boabele. Daca nu sunt suficiente ploi, se fac irigari pana ce plantele termina de umplut boabele.
Fasolea urcatoare creste mai bine in zona colinara si are nevoie de cantitati de apa crescute fata de cea oloaga. In cazul excesului de apa, se provoaca aparitia bolilor, in special a putregaiurilor. In perioada critica pentru apa, de la inflorire pana la inceputul formarii pastailor se fac 1-3 udari in functie de precipitatiile cazute la intervale de 10-15 zile, 500-600 m3 de apa/ ha.
Este o planta sensibila la imburuienare si necesita lucrari de plivit, prasit, musuroit, erbicidat ori de cate ori este necesar. Prima prasila se face la rasarirea tuturor plantelor, cand se disting cuiburile si ultima prasila este inainte de momentul in care incepe sa infloreasca.
Musuroitul usor se face cand plantele au dezvoltate 4-6 frunze. Prin musuroit solul se pastreaza mai bine umed si afanat. Este o planta ce se dezvolta foarte bine cand fertilizarile se fac cu fosfor si potasiu.
Solurile sarace in substante hranitoare se fertilizeaza cu azot in perioada de la germinare pana la inflorit, in timpul prasilei, in cazul in care dupa 25 de zile de la rasarire majoritatea plantelor au cel putin cinci nodozitati. Daca numarul e mai mic, se aplica 30-70 kg/ha de azot, in functie de calitatile solului. Daca numarul de nodozitati este mai mare, se poate sa nu se aplice azot, sau in cantitati mici. Daca solul este mai afanat si mai aerisit, nodozitatile sunt mai frecvente.
Cultivarea fasolei pastai se poate face in gradina de legume, in camp, in sere, tunele joase, solarii, in ghivece. Pentru fasolea urcatoare, la plantare, se asigura araci de sustinere de 2-2,4m.
Cultura in camp
Pregatirea terenului se face dupa ce toamna au fost adunate resturile vegetale. Este bine ca in rotatia culturilor sa se tina seama ca bune premergatoare culturii de fasole sunt culturile de tomate, ardei, telina, vinete. Nu este bine sa se planteze fasole dupa floarea soarelui, mazare sau rapita. Se administreaza din belsug gunoi de grajd sau compost si se face o aratura adanca de 28-30 cm.
Pentru suprafete mari se poate administra erbicid Dual Gold 960 EC 1,0-1,5 l/ha sau Treflan 3-5 l/ha cu incorporare la o adancime de 3-4cm adancime. In primavara se pregateste patul germinativ prin lucrari cu discul de agregat cu grapa cu colti reglabili si o bara nivelatoare si cu combinatorul. Este obligatorie nivelarea terenului. Terenul se marunteste bine si perioada optima de semanat este ultima decada a lunii aprilie, prima decada a lunii mai. Fasolea verde poate urma si ca o cultura succesiva dupa o cultura de verdeturi, salata, ridichi, cartofi timpurii, varza timpurie.
Insamantarea fasolei se face in camp sau in spatii protejate. Fasolea se seamana mai tarziu, epoca ei de semanare coincide cu cea a porumbului. Temperatura minima de germinare a semintelor este de 10-12°C, cand perioada de rasarire este de 12-14 zile. La temperaturi de 20-25°C, planta rasare in 4-8 zile. Inainte de a se insamanta, boabele se trateaza cu biopreparatul Nitragin si in acest fel se inoculeaza bacteriile ce vor ajuta planta sa-si asigure cea mai mare parte din azotul necesar. La temperaturi de 8°C si mai scazute, semintele nu germineaza si putrezesc.
Fasolea pitica se cultiva in gradina spre sfarsitul lui aprilie, cand temperatuta din sol este in jur de 12°C. Fasolea pitica se seamana in randuri de 40 cm distantate si cu o distanta intre plante de 4-5 cm, cate 3-4 seminte in cuib, la o adancime de 5 cm. La fasolea urcatoare insamantarea se face in cuiburi, la o adancime de 4-5 cm, cu cate 2-3 seminte la fiecare cuib si este nevoie de o distanata de 40 cm intre cuiburi si 70-90 cm intre randuri. Se folosesc 1-1,4 kg de seminta la 100 mp in cazul fasolei pitici si la fasolea urcatoare se folosesc 0,6-0,8 kg de samanta /100mp.
Lucrari de intretinere a culturii sunt cele de udare imediat dupa rasarire, fertilizarea organica, curatarea de buruieni si afanarea pamantului prin prasile, combaterea bolilor si daunatorilor prin monitorizarea atenta si permanenta a culturilor. Irigatul se efectueaza dimineata devreme, noaptea sau spre seara pentru ca apa sa fie infiltrata in pamant cand soarele incalzeste.
Este bine sa nu se execute nici o lucrare in jurul plantelor de fasole imediat dupa ploaie. Pentru tratarea antracnozei si bacteriozei se fac doua tratamente preventive la culturile de fasole pastai cu zeama bordeleza1%(7,5 kg/ha), oxiclorura de cupru-05%(14,5 kg/ha). Primul tratament se face dupa iesirea plantelor, al doilea inainte de inflorire.
Cultura in sera
Se incepe cu pregatirea serei pentru cultura de fasole prin strangerea resturilor vegetale si dezinfectia constructiei si a solului. Dupa aceste lucrari se administreaza ingrasaminte chimice complexe. Sapatul solului se poate face manual sau mecanizat cand spatiul permite. Important este ca solul sa fie bine afanat si pregatit cu rigole pentru plantat. Pregatirea rasadurilor este o lucrare ce se executa din timp.
Se are in vedere faptul ca varsta rasadului la plantare trebuie sa fie de 18-20 de zile la aceasta perioada se adauga perioada de germinare a semintelor. In ghivece cu diametrul mic de 8 cm se pune un amestec de mranita, turba si pamant de telina in parti egale, apoi se insamanteaza cate doua boabe in fiecare ghiveci, cu o norma de samanta de 80-100 kg/ha.
In perioada in care plantele germineaza se asigura o temperatura la rasarire de 22-24°C si umiditate de 70%. Rasadurile se ciupesc asupra a doua frunze adevarate si se inlatura frunzele galbene sau imbatranite. In sere da productivitate foarte buna soiul de fasole urcatoare cu pastai lungi si galbene -Aurie de Bacau. Perioada de infiintare a culturii este intre 15-25 ianuarie.
Plantarea se face manual in travee pe cate doua benzi dupa schema 40/30/180/30/40, iar intre cuiburile de pe rand se lasa o distanta de 25 cm. La fiecare cuib se planteaza cate doua plante. Se intind fire de rafie prinse pe verticala pe care se paliseaza plantele din cultura. In cazul unui insamantat prin semanat direct la cuib se pun cate 2-3 boabe. Pentru sustinerea tulpinilor, gradinarii ingeniosi au mai plantat din timp seminte de floarea soarelui pentru fiecare cuib din rand. Pe tulpina fiecarei plante de floarea soarelui s-a catarat fasolea urcatoare.
Lucrarile urmatoare vor fi directionate asupra ingrijirii culturilor. Se pastreaza material saditor pentru completarea golurilor ori de cate ori e nevoie. Se asigura lumina, caldura, umiditatea la conditii optime si se fac fertilizarile faziale. Palisatul plantelor pe verticala se realizeaza prin legarea de sarma de sus a unei sfori la patru plante. Frunzele ingalbenite si cele batrane se rup si in acelasi timp se face de doua ori si ciuputul la 60-70 cm si atunci cand plantele ating sarma de sus.
Cultura in solarii
Acest tip de cultura se face pentru a se obtine o recolta timpurie de fasole. Se pregateste o rasadnita calda care sa asigure materialul inmultitor si scheletul solarului din toamna. Este bine ca sa se produca cateva rasaduri suplimentare pentru completarea golurilor dupa plantare. Pentru o productivitate mare si ca investitia in solarii sa fie rentabila, se folosesc soiuri de fasole urcatoare. Acestea rasplatesc efortul depus printr-o productie de pastai lungi pe o perioada mai mare de timp.
Terenul pe care se va infiinta un solar se pregateste din toamna prin curatarea de resturi vegetale, fertilizarea prin incorporarea cu masina de sapat cu 300-400 de kg/ha de superfosfat, si 150-200 kg /ha de sulfat de potasiu. Cand primavara se apropie, foarte devreme, se acopera scheletul solariilor cu folie de polietilena si se asteapta ca solul sa se zvante, apoi i se administreaza ingrasaminte pe baza de azotat de amoniu-150 kg/ha si Complex III-200 kg/ha.
Rasadul se asigura din rasadnite calde, semanat la inceputul lunii martie. In fiecare cuib nutritiv sau ghiveci se insamanteaza cate 2 seminte. In solarii, rasadul plantat trebuie sa aiba o varsta de 25-30 de zile.
In luna aprilie, in momentul in care solul din solar ajunge la temperatura constanta de 9-10°C, rasadul se transplanteaza pe randuri situate la o distanta de 70-80 cm si distanta dinte plante pe rand de 30-35 cm. Daca nu a mai ramas material saditor, se umezesc din timp intr-un bol seminte care sa fie folosite la completarea golurilor. Lucrari de intretinere: rasadurile plantate se uda, apoi se completeaza golurile la cateva zile, palisarea plantelor pe sarma spalierului prin fixarea de cate o sfoara la patru plante.
Solariile se aeriresc pentru ca temperatura din interior sa nu depaseasc 25°C. de cate ori este necesar se fac pliviri, prasile manuale, apoi musuroitul usor. Udarea plantelor se face cate o data pe saptamana de la insamnatare pana la inceputul infloririi, cand plantele au nevoie crescuta de apa, se va face de doua ori pe saptamana.
Se face ciupitul la 60-70 cm si cand plantele ating sarma de sus si se stimuleaza polenizarea artificiala cu produsul Faverex in vederea legarii pastailor. Recoltarea incepe de la sfarsitul lui mai-inceputul lui iunie si se face la 2-3 zile, iar productia poate ajunge la 20 t/ha. Soiul Auria de Bacau are pastai lungi de 22-24 cm si late de 2-2,5 cm si poate da o productie de 25 tone/ha.
Recoltarea
Fasolea pastai se recolteaza manual, dimineata sau seara, cam la 15-20 zile dupa inflorire, in luna iunie. Recoltarea se face in functie de soi, de epoca de semanat. Ca sa nu imbatraneasca, se culeg in serii de cateva zile pastaile care au ajuns la maturitatea de consum, care sunt fragede, suculente, elastice, fara ate la rupere, cu boabe moi, inca la inceputul dezvoltarii lor. Recoltarea se face la doua zile sau de doua ori pe saptamana pe suprafete mari, in acest mod se stimuleaza dezvoltarea de pastai noi care se dezvolta cu atat mai mult cu cat sunt culese mai des.
Cea mai mare productie se culege in luna iulie si recoltele continua pana la ingheturi. Pastaile se culeg regulat pana sa se dezvolte boabele pantru ca, odata ce boabele ajung la maturitate, planta se opreste din productie, nemailegand alte pastai, iar recolta scade.
Fasole – depozitare si pastrare
Pastaile culese se depoziteaza in spatii reci, bine aerisite pentru a nu se pata datorita caldurii degajate de pastai si a-si pastra calitatile, aspectul comercial. Pungile perforate de 1 kg sunt foarte potrivite pentru pastrarea pastailor. Pastaile astfel culese si nevalorificate se pot pastra in depozite, la o temperatura de 7 °C si o umiditate de 85-90% timp de 10-12 zile.