Luna martie, cea al lui Martisor, este luna in care incepe sa se trezeasca natura la viata, iar oamenii incep lucrarile agricole. Si in aceasta luna vremea este capricioasa de aceea se folosesc zilele frumoase in care se poate lucra. Temperatura medie anuala a acestei luni este de 7-8°C, iar media precipitatiilor din aceasta luna este de 25-35 mm/mp. Este luna in care infloresc plantele perene de primavara. Arbustii ornamentali floriferi sunt de efect in gradina deoarece ei aduc culoare si parfum in minunata verdeata a primaverii. Dupa ce se topeste zapada, fiecare zi frumoasa e o bucurie, un prilej de a mai efectua o lucrare in gradina, iar seara, moment de odihna dupa oboseala adunata din timpul zilei. E luna in care se incep araturile si insamantarile de primavara.
Activitati in gradina cu flori
Se termina taierile de formare incepute in luna precedenta, inainte ca mugurii sa inceapa sa se umfle. Se tunde tuia indepartandu-se orice ramura uscata sau degerata pana la verde. Se tund arbustii ornamentali: caprifoiul se poate modela dupa cum dorim, hibiscusul se curata pentru a-i stimula inflorirea si forma coroana.
Se tund si arbustii tinuti in interior peste iarna, leandrii se tund pana la o ramificatie, citricele se taie numai primavara pentru a incuraja lemnul de un an pe care se formeaza florile, cartoful decorativ, calinul, lantana, camara, citronella, daca doriti, puteti sa le remodelati coroana pentru a favoriza trecerea aerului si expunerea la lumina. Hortensiile se curata si ele primavara: se taie din varfurile tulpinilor pana la primii muguri. Plantelor mai batrane li se curata ramurile mai putin productive, incurajandu-se cresterea lastarilor tineri, iar coroanele se aerisesc.
Pana la jumatatea lui martie se pot folosi spray-urile pentru daunatorii pomilor fructiferi din gradina, apoi produsele se dilueaza cu 50% deoarece plantele isi incep vegetatia. Tratamentul se aplica intr-o zi cu 4-5°C. Se dau arbustii si arborii cu fertilizanti. Pentru azalee, rododendroni, plantele vesnic verzi (coniferele) se achizitioneaza fertilizanti acizi. Trandafirii si arbustii cu frunze cazatoare prefera un fertilizant universal.
Se transplanteaza arborii si arbustii imediat ce solul s-a dezghetat si plantele inca nu au intrat in perioada de vegetatie. Se indeparteaza toate resturile vegetale uscate din anul precedent, dar stratul protector de mulci se indeparteaza treptat pentru a se obisnui plantele cu temperaturile inca reci (uneori mai persista inghetul la sol) si cu expunerea la lumina solara directa.
In gradina cu flori se grebleaza resturile vegetale usacate, se verifica sa nu fie scoase radacinile plantelor perene si se replanteaza acolo unde trebuie. Se divizeaza tufele de ghiocei pana nu au flori. Apoi se planteaza bulbii florilor perene. Pentru a inflori pe o perioada mai indelungata nu se planteaza toti odata, ci esalonat, pana la inceputul lui iunie. Se planteaza primule, narcise, nu-ma-uita, ciubotica-cucului, margarete, panselute. Bulbii de narcise, zambile, lalele mai pot fi plantati daca nu ati reusit sa-i plantati toamna, totusi valoarea lor germinativa este mai scazuta primavara si riscati sa nu va mai infloreasca in acest an.
E important sa le asortati prin contrast, dupa culorile pe care le preferati, formand borduri colorate intercalate cu pietre de rau si verdeata. Florile perene de primavara se pregatesc de inflorire. Se inlocuiesc tufele care au inghetat cu altele noi. Scoateti buruienile inainte de a face seminte pentru ca din semintele scuturate ele vor aparea si in anii urmatori. Acum se seamana si unele specii de flori de camp sau flori ce nu pot fi transplantate: coltunasi, mac, lupin, nemtisor, albastrele, etc.
E timpul cand se planteaza tufele de trandafiri. Butasii obtinuti din toamna se planteaza definitiv. Spre sfarsitul lunii se dezmusuroiesc tufele de trandafiri. Se indeparteaza materialele de protejare a tufelor peste iarna si se taie trandafirii. Se urmareste sa se taie scurt, se curata ramurile inghetate pentru ca sa se formeze tufe compacte si bogate. Odata cu fertilizarile, trandafirii se stropesc impotriva patarii negre.
Activitati in gradina de legume
Se face planificarea si organizarea gradinii in vederea asigurarii unei rotatii corecte a culturilor, asocierea plantelor companion, detalierea lucrarilor si asigurarea materialelor din timp. Se pregatesc casute pentru pasarele si se face atragerea pasarilor prin hranitoare ferite de accesul pisicilor. Atragerea de insecte folositoare se realizeaza prin plantarea de plante melifere si umbelifere.
Se recolteaza verdeturile si se protejeaza cu folie de polietilena de ger in continuare.
Se pregateste terenul pentru culturile timpurii: sapat, fertilizat, erbicidat. In zilele mai calde, se pregateste solul pentru straturi administrandu-i-se gunoiul de grad, compostul sau turba. Se pune gunoi de grajd bine fermentat si in jurul plantelor perene. Nu se lasa nici un loc pentru buruieni, poate fi valorificat prin plantarea de legume ce vor rasplati efortul depus. Se ara si se pregateste terenul pentru primele culturi de primavara. Cojile de ou, gunoiul de pasare, cenusa pot fi imprastiate in cantitati mici pentru a spori calitatile solului dupa ce au fost greblate resturile vegetale. Pe o suprafata mica, dar cu un sol fertil se obtin recolte mai bune decat de pe un sol sarac si mai mare.
Inainte de a se insamanta primele legume, se respecta planificarea de rotatie a culturilor si se tine cont de faptul ca unele plante pot fi cultivate in apropiere, iar altele nu. Plante companion pot fi: ceapa cu morcov, ridiche cu morcov, cartof cu fasole, ceapa cu sfecla rosie, morcovi cu salata verde, cartof cu porumb. Se evita plantarea unor legume de la care se pot raspandi bolile si daunatorii, dar se urmareste si ca plantele sa isi foloseaasca din plin substantele nutritive, fara a le imparti cu plantele concurente din apropierea lor. Din acest motiv nu se planteaza alaturat legumele inrudite intre ele, cum ar fi; cartofi langa castraveti, morcov cu pastarnac, ceapa cu usturoi sau praz, fasole cu mazare.
Se pregatesc straturile si se seamana ceapa din arpagic si samanta, usturoiul de primavara, morcovul, patrunjelul, ridichile de luna, mazare, spanacul, radacinoasele, etc. Imediat dupa plantare se iriga terenul, asigurandu-se apa necesara incoltirii. Se tine cont de adancimea la care se planteaza fiecare tip de samanta grabindu-se astfel rasarirea in conditii optime. Dupa ce plantulele au rasarit si am semanat mai multe in cuib, cand ajung la inaltimea de 5-10 cm, le rarim lasand 2 fire mai viguroase. Cartoful se insamanteaza la o temperatura a solului de peste 6 °C.
Se va trasa reteaua de irigare pentru culturile timpurii impartite in parcele.
Este bine ca gradinarii incepatori sa porneasca la inceput cu cultivarea catorva legume, apoi , dupa ce castiga experienta sa introduca treptat mai multe specii de cultura. In gradinile cu spatiu redus se pot intercala culturile cu legume care se coc repede intre legume care au o perioada mai lunga de coacere: salata verde, ridichile, spanacul, castravetii se pot planta in randuri printre cartofi, conopida, brocoli, tomate, ardei. In acest mod veti avea un sortiment variat de legume.
Tot pentru a se extinde spatiul mic se folosesc ghiceve sau rafturi suspenadate in spatii amenajate cu plafoane din materiale transparente. Plantele agatatoare folosesc spatiul pe verticala, lasand spatiul de pe orizoltala pentru celelalte legume. Nu se inghesuie prea mult plantele. Se respecta spatiul de dezvoltare necesar fiecarei specii pentru ca plantele aerisite si orientate corect spre lumina dau productii mai bune.
Activitati si lucrari agricole in sere si solarii
Se pregatesc solariile sau tunelele pentru cultura timpurie. Se verifica scheletul de sustinere, acoperisul din folie de polietilena, se pregateste amestecul de pamant pentru insamantarea legumelor in ghivece. Se aplica erbicidele pentru culturile timpurii. Se dezinfecteaza rasadnitele si solariile cu formalina sau cu sulfat de cupru in amestec cu Reldan- 40 EC -01% si se pregatesc solariile pentru rasadurile de tomate, ardei, vinete.
Se combat daunatorii (cele mai frecvente sunt musculitele de sera ce pot dezvolta multe generatii pe an) cu Confidor Energy, Mavrik 2F, Actara 25 WG, daunatorii din sol cu Actara 25 WG, 250 g /mp.
Se repica rasadurile de tomate, ardei, vinete din luna februarie in ghivece sau cuburi nutritive pentru culturile timpurii. Se indeparteaza buruienile rasarite printre rasaduri. Fasolea urcatoare, castravetii, dovleceii pot fi palisati, utilizandu-se eficient marimea parcelei planificate pentru cultura respectiva. Apoi se fac insamantarile legumelor pentru recolta de vara.
In sere se incepe recoltarea culturilor produse in sistem fortat: tomate, ardei, vinete si se continua lucrarile la ardei iute, palisatul la castraveti, copilitul la rosii. Palisatul se realizeaza prin conducerea plantelor pe verticala pe sfori ce se leaga la sarmele se sus. Se fac lucrarile de aerisire, udare, plivire, repicare, prasile, fertilizari foliare, polenizari suplimentare, combaterea bolilor si daunatorilor.
La inceputul lunii se planteaza in solarii varza timpurie, conopida, gulioarele. Spre sfarsitul lunii se planteaza in rasadnite castravetii, ardeii. Rasadurile ce urmeaza sa fie plantate in gradina se expun cate putin la soare, afara, ca sa se caleasca. Se pregatesc parcelele pentru cultura de vara.
Se insamanteaza florile pentru vara. Aveti grija sa alegeti flori cat mai variate pentru a avea o paleta larga de culori in tot sezonul cald. Cand achizitionati flori, asortati-le dupa gustul dumneavoastra.
Se raresc plantele sadite luna trecuta in solarii si se sadesc seminte de flori care se pot repica si care sa infloresca in diferite luni ale verii pentru a ne incanta pe rand cu splendoarea culorilor lor: regina noptii, gura leului, portulaca, petunia, salvia, ochiul boului, carciumaresele, dalia pitica, etc.
Se taie butasi de muscate, petunii, cercelusi, dalii, verbene, crizanteme, hortensii, etc. Inainte de a se planta, se taie frunzele de la baza butasului lung de 6-7 cm si se lasa tulpinita numai cu varful. Se planteaza butasii in tavite alveolare si se poate folosi si un hormon de inradacinare pentru stimularea formarii radacinilor. In cazul in care butasul are muguri florali, acestia se indeparteaza. Temperatura din spatiile protejate trebuie sa fie intre 18-25°C, umiditatea crescuta, se pot face pulverizari pe frunze la care se adauga un fungicid- Previcur. Butasii se obtin usor, intr-o saptamana se formeaza frunzulite, iar in 3 saptamani plantele sunt inradacinate. Muscatele nu vor udate tare.
In sere se incepe transplantarea florilor in ghivece mai mari si fertilizarea lor la 2 saptamani. Se face ciupirea plantelor ornamentale, se taie varful si se stimuleaza sa se ramifice de la internoduri planta ornamentala. Varfurile se taie uniform in jurul ghiveciului si plantele se vor dezvolta rotund. Cand crizantemele cresc de 10 cm, li se ciupeste varful, astfel vor inflori mai bogat. Daca plantele de crizantema sunt mai inalte, puteti taia varfurile mai mari in jur de 7 cm pentru butasi si le folositi pentru noi rasaduri ce se inradacineaza in 5 saptamani.
Activitati in livada
Se continua taierile arbustilor si pomilor fructiferi, tratamentele. Se stropesc pomii fructiferi cu solutie sulfo-calcica impotriva fainarii si peste 15 zile se mai face o stropire cu o solutie cuprica impotriva moniliozei. Se fac taierile ramurilor uscate, fasonarile, taierile de rod si de formare a coroanei, de reintinerire a celor batrani. Se fac taierile de rod la toate speciile de pomi, cu exceptia piersicului si caisului, care sunt sensibili la boli si care se verifica daca au rezistat ingheturilor de peste iarna.
Se fac altoirile si supaaltoirile pomilor in functie de specie dupa metodele de altoire specifice.
Se sapa in jurul pomilor pentru a preveni raspandirea bolilor si a daunatorilor. Se aplica fertilizanti.
Mai intai se pregateste pamantul pentru plantarea de pomi fructiferi prin sapare si gunoiere. Spre sfarsitul lunii, cand pamantul nu mai este inghetat, se planteaza pomii fructiferi, vita de vie, capsuni si arbustii de: afin, mur, zmeur, coacaz, alun, migdal, catina, agris, trandafiri pentru petale. La culturile cu capsuni din anii precedenti, stolonii care s-au dezvoltat necontrolat se indeparteaza realizandu-se si rarirea tufelor care sunt prea mari. Tot acum se grebleaza cultura de capsuni pentru indepartarea resturilor vegetale.
Lucrari la vita de vie
Se face inventarierea pierderilor, aprovizionarea cu materialele necesare si planificarea lucrarilor.
Se continua taierile la uscat si lucrarile de intretinere: verificarea spalierilor, consolidarea celor inclinati, inlocuirea sarmelor rupte, se identifica vitele inghetate, se urmareste si se dirijeaza forma in care se dezvolta butucul pentru o mai buna intretinere.
Se controleaza viabilitatea mugurilor in forma joasa si inalta. Aceasta operatie se realizeaza prin sectionarea unor ochiuri de pe coarde. Deosebirea celor viabili prin culoarea verde este evidenta, ceilalti sunt brunificati, iar coarda se indeparteaza.
Se urmareste starea de sanatate a butucilor si se distrug formele larvare de molii impupate.
Imediat ce timpul permite se trece la dezgropatul si dezmusuroitul vitei de vie. Se face taierea radacinilor pornite din altoi (copcitul) pentru rodire si legarea lejera a coardelor. Pamantul se afaneaza si se administreaza ingrasaminte organice.
Se pregateste terenul pentru infiintarea unei noi plantatii prin nivelare si pichetare. Spre sfarsitul lunii se incepe plantarea vitei de vie, completarea golurilor cu vite noi.
Activitati in apartamente si pe terase
Cand alegem florile din apartament trebuie sa tinem cont de conditiile pe care le putem oferi si cata grija le vom acorda. Plantele decoreaza incaperile noastre si locul lor de amplasare trebuie si sa le scoata in evidenta, sa ne incante ochiul, dar sa le asiguram lumina si caldura necesara. Sunt soiuri de flori care au o viata scurta, imediat dupa inflorire se usuca, sau sunt flori perene ce ne bucura cu buchetele lor o perioada lunga. Plantele de apartament se orienteaza spre lumina saptamanal pe toate partile, dar sa nu fie expuse la soarele in ferestre cu razele fierbinti de la amiaza. Cele care sunt la soare se uda mai des, dar nu in exces, doar atunci cand vedem ca au pamantul uscat.
Plantele se intretin usor si ne rasplatesc cu frumusetea lor fiecare clipa pe care le-am acordat-o. In momentul cand vedem ca plantele stagneaza in dezvoltare, se adauga fertilizanti, iar din martie se dauga fertilizanti slabi. Plantele se sterg de praf ca sa nu se imbolnaveasca. E momentul sa fie mutate florile de apartament in ghivece putin mai mari spentru ca o data la doi ani, plantele se rasadesc ca sa le permitem sa se extinda. Daca nu ati facut-o in februarie, pregatiti ghivecele pentru terasa, luati in calcul achizitionarea de flori agatatoare, flori care sa infloreasca in fiecare luna din perioada calda.
Stergeti praful, curatati terasa si planificati asezarea ghivecelor cu flori. Supravegheati permanent sanatatea florilor pentru a preveni extinderea daunatorilor, mai ales in perioadele incipiente. Florilor curgatoare din ghivece, care au tulpini crescute lungi din cauza lipsei de lumina, li se scurteaza si li se da o forma rotunda. Arbustilor din camere li se fac taierile de formare a coroanei. Bulbii florilor de vara pot fi fortati sa se dezvolte provacandu-li-se o vegetatie timpurie. In comert se gasesc bulbi mari, cu floarea embrionala gata formata, in acest caz ei se pastreaza in nisip.
E timpul sa reparati gazonul prin scarificare, sa-l tundeti la 2-3 cm pana sa creasca frunze noi, sa-l fertilizati cu mranita sau cu un fertilizant combinat cu un erbicid daca e nevoie, sa-i faceti o suprainsamantare. In cazul in care pH-ul solului are nevoie de amendamente, acestea se administreaza acum. E bine de stiut ca ph-ul solului creste atunci cand i-am adaugat faina de oase, marmura zdrobita, cenusa, iar in cazul adaugarii compostului din resturi vegetale va scadea. In martie se verifica si se repara gardurile, santurile de drenaj a apei, se uda florile din jurul casei care sunt uscate si au nevoie de apa si se protejeaza cu o folie de inghet in zilele foarte reci.
Luna martie este luna in care va puteti alege florile preferate pentru fiecare camera. E bine de stiut ca unele flori sunt foarte bune de tinut in camere. Dintre acestea: iedera si voalul miresei absorb fumul de tigara, cactusii elibereaza noaptea oxigen si absorb undele eletromagnetice de la televizor, ficusul absoarbe formaldehida din mirosul degajat de lipiciul din mocheta, mobila, tapet, dracaena absoarbe compusii volatili din spray-uri, crizantema aduna vaporii de apa, crassula (arborele de jad) aduna energiile negative, iedera filtreaza aerul de praf, filodendronul degaja vapori de apa si umidifica aerul din camera. In bucatarie se poate pune un palmier ce absoarbe amoniacul din aer.
Primavara este momentul renasterii naturii si e timpul sa va faceti toate schimbarile dorite.